12 Kasım 2008 Çarşamba

Zeynep'in 8 Günü filminden bir replik

Kafamda dün akşamdan beri bir replik vardı. Dehlizlerinde dolaşsın istiyorum, mahzenlerimde sarhoş olsun istiyorum gibi bir cümle. Bir kadın sesi bunu söyleyip duruyor, fakat bir türlü hatırlayamıyordum. Nihayet 24 saatin sonunda repliğin geçtiği filmi hatırladım. Filmden de yazdım tüm repliği. Issız Adam etkisiyle bu repliği hatırlamıştım. Belki benim gibi kafayı takıp da, bulamayanlar olursa internete kayıt düşüyorum. Kafayı takan olmazsa da bence güzel replik. Issız Adam sevenler bir de bunu okuyun bakalım :)

Zeynep :
Benim annem babam yok. Kimsesizim. Renksiz bir dünya kurmuşum kendime, mutluluk provası oynuyorum. Ali'yi tanıyınca o renksiz dünyanın çölüm olduğunu anladım. O, çölüme yağmur oldu. Ailem oldu. Dünyam oldu. O benim, ben oyum. Bir gece girdi hayatıma, ama şimdi yok. Ali'yi tanımadan önce ben iyiydim, ama şimdi kötüyüm. Saçmalıyorum biliyorum. Daha önce yapmadığım şeyleri yapıyorum. Bilmediğim sokaklara giriyorum, bilmediğim evlere giriyorum, tanımadığım insanlarla konuşuyorum. Ben çok korkuyorum. Onsuz hiçbirşeyin anlamı yok. Adımı bile unutmaya başladım. Hergün gezdiğim caddeleri tanımıyorum. Tanıdığım insanların yüzlerini hatırlamıyorum Nasıl yemek yenir, nasıl su içilir unutuyorum. Ekmeğin, suyun, hiçbirşeyin tadı yok. Var mıyım, yoksa yok muyum, artık bilmiyorum. At gözlüğü takayım, hayata devam edeyim diyorum, ama bu beni kendimden korumuyor. Benim onu bulmam lazım. Onunla konuşmam lazım. Nolur bana yardım et. Sana yalvarırım, bana yardım et. Nolur bana yardım et, lütfen. Yalvarırım bana yardım et.

(Telefon çalar)

Zeynep :
Bakmayacak mısın ?

(Ali’nin arkadaşı telefona bakar)

Ali’nin arkadaşı :
Efendim, bir dakika beklesene, Burda seninle konuşmak isteyen biri var.

Zeynep :
Alo

Ali :
Kimsin ?

Zeynep :
Zeynep.

Ali :
Ne istiyorsun kızım benden, neden beni arayıp duruyorsun ?

Zeynep :
Hani gelecektin ?

Ali :
Ne ?

Zeynep :
Seni özledim.

Ali :
Rahat bırak lan beni. Zaten başım belada, bir de senle uğraşamam.

Zeynep :
Başının belada olduğunu biliyorum. Bana gel, bende kal. Ben sana bakarım. Seni ne mutlu edecekse yaparım ben. Seni üzmem.

Ali :
Bi dakika, bi dakika, sen benim başımın belada olduğunu nerden biliyorsun lan? Yoksa yanındaki orospu çocuğu mu söyledi? Onun var ya, anasını sikeceğim, geberteceğim lan onu, yolunu sikeceğim o piçin, telefonu ver telefonu ver laaan!

Zeynep :
Ben, ben bara gittim seni bulmak için.

Ali :
Naptın bara mı gittin ?

Zeynep :
Evet.

Ali :
Lan salak karı, seni takip etmişlerdir.

Zeynep :
Etmediler.

Ali :
Lan nerden biliyorsun manyak ?

Zeynep :
Lütfen küfür etme.

Ali :
Ya nerden biliyorsun dedim.

Zeynep :
Ondan uzak dur dediler de ondan.

Ali :
(Ağzını büzerek) Ondan uzak dur dediler de ondan. Salak, gerizekalı, orospu.

Zeynep :
Lütfen küfür etme.

Ali :
Lan arkadaşımın evini nasıl buldun sen ?

Zeynep :
Dayı'na gittim.

Ali :
Da, da, dayı, lan dayımı nasıl buldun sen ? Neyse, bak kızım, o gittiğin barın kasasını patlattım ben. Sonra pişman oldum, parayı geri vermek istedim, ama orospu çocukları almıyorlar. Anlayacağın beni ortadan kaldırmak istiyorlar. İbnelerin itibarını zedelemişim. Bak, beni iyi dinle şimdi. Rahat bırak beni tamam mı ? Arama, yoksa senin de başın belaya girer. Anladın mı lan ? Hadi hoşçakal.

(Ali kapatır telefonu, telefondan meşgul sesi gelir. Zeynep yavaşça telefonu kapatır gitmek üzere kapıya yönelir.)

Zeynep:
Teşekkür ederim.

Ali’nin arkadaşı :
Üzülme

Zeynep :
Neden, neden üzülmeyeyim ? Beni istemiyor.

Ali’nin arkadaşı :
Ali hiçkimseyle bu kadar uzun konuşmaz, işle ilgili değilse tabii. Yani üzülme diyorum çünkü anladığım kadarıyla sen o kaleyi çoktan fethetmişsin zaten.

Zeynep :
Bahçelerinde dolaşamıyorsam, salonlarında, koridorlarında gezemiyorsam, odalarında oturamıyor, balkonlarında kendimi bulamıyorsam, dehlizlerinde saklanamıyor, burçlarında ağlayamıyorsam, mahzenlerinde sarhoş olamıyor, mutfaklarında dolaşamıyorsam, yorulduğumda sırtımı yaslayamıyorsam, mutluluğumu tavan aralarına fısıldayamıyorsam, nasıl fethetmiş olurum o kaleyi, söyler misin, nasıl fethetmiş olurum o kaleyi ben ?

14 yorum:

  1. son derece anlamsız ve sıkıcı bir film.kendimi sanatsal açıdan ne kadar bakmaya zorlasamda,işin içinde ne sanat ne yetenekli bir oyuncu ne de bir kurgu görebiliyorum.tek kelimeyle korkunç.

    YanıtlaSil
  2. :)

    Ben film güzel demedim ki. Sadece Bahçelerinde dolaşamıyorsam diye başlayan repliği sevdim.

    YanıtlaSil
  3. bende öyle şu an izliyorum o sahneyi

    YanıtlaSil
  4. İyi seyirler diliyorum :)

    YanıtlaSil
  5. bende şuan zaplarken takıldım ... o sahneyi izledim ve geldim netten aradım ve de buldum:))) tşk.ler buraya ekleyene :)

    YanıtlaSil
  6. Allah allah bu filmi hangi kanal yayınlıyormuş ya :)

    Beni sizler varettiniz ayrıca canım okuyucularım :)

    YanıtlaSil
  7. film guzel, sanatsal da, sanatı gormek icin zorlanmanıza gerek yok, bircok cekim tarzı var zaten bunu yansıtan(ki sadece karelerden bahsediyorum). Onun dısında yavas bir film konusundan aksiyonundan cok duygu kısımları yansıtılmaya calısıldıgından, tipik bir sinema izleyicisinin sıkılması(!) cok dogal aksi dusunulemez.
    Fadik'in oyunculugu birkez daha konusmus bu filmde, ozellikle depresyonda(is yerinde ekran Fadik'in yuzune kitlenmisken, yavas yavas aglamaya basladıgı sahne) tuylerim diken diken oldu. Senaryonun zayıf olduguna inanıyorum gecislerde, fazla duraksaması vardı Fadik'in daha fazla soz ve mimik kullanılabilirdi.
    Ya da insanlara verdigi cevaplar ve tepkiler daha aceleci ve dogaclama olabilirdi. Boylelikle cahil cesaretli ve caresiz karaktere daha saf ve acemi bir hava verilebilirdi.
    Nitekim su telefon konusmasındaki sozler benim de oldukca ilgimi cekti.
    Guzel, sakin, depresif, sisli, yalnız ve kendi icinde celisebilecek bir ask(?!) filmi.

    YanıtlaSil
  8. Film bence güzel değil. En azından hikayenin içeriği güzel değil. O yazdığım diyalog dışında filmi izlemek istemezdim.

    Filmde Zeynep kimdir, annesine babasına ne olmuştur, ne eğitim almıştır, nasıl o hale gelmiştir anlatılmamaktadır. Zeynep duyduğum kadarıyla Borderline bir kişiliğe sahiptir ve filmin ana konusu Zeynep'in o hale nasıl geldiği olmalıdır. Oysa film Zeynep'in başkalaşımını, değişimini veri kabul eder. Siyah beyaz dünyasını renklendiren aşk, sanki Zeynep doğuştan siyah beyazdır gibi anlatılır. Bu nedenle filmin bütününü beğenmek mümkün olmaz, çünkü bütün hikaye hiçbir zaman anlatılmamıştır. Ancak filmin parçaları sevilebilir. Ben de bir parçasını sevdim.

    Ben sıradan bir sinema izleyicisiyim. Filmin çekim tekniklerinden, fotoğrafların güzelliğinden, ya da Fadik'in oyunculuğundan anlamam. Ben bana sunduğu hikayeye bakarım. Genelde de bir filmi anlamak için önce bu film neden çekilmiş sorusunu sorarım. Bu filme giden yolun başlangıç nıktasını bulmaya çalışırım. O noktayı bulursam (o noktanın gerçekten filme giden yolun başlangıcı olması önemli değildir.) filmin üst hikayeleriyle, filmin başlangıç noktası arasındaki, boşluğu kendimce doldururum. Ortaya bir bütün çıkıyorsa, katman katman zekice bir kurgu görüyorsam, o filmi güzel bulurum.

    Bu film ana hikayesini ıskalamıştır. O nedenle de güzel film değildir. Filmin parçalarını beğenebilirsiniz ama bütününü beğenemezsiniz.

    YanıtlaSil
  9. sadece hikayeye bakarsan bibok anlamazsın tabi :)

    sana tavsiyem kitap oku hayal gücünü ve ufkunu genişlet biraz

    ayrıca filmin ana hikayesi diye bişey yoktur, ana konusu vardır. Ana konuyu sen mi belirliyorsun da oradan baz alıp saçmalıyorsun?

    Zekice bi kurgu görebilmen icin zeki olman gerekiyor sanırım.;)

    hayatta mutluluklar.

    YanıtlaSil
  10. Büyüksün ... Birinin bu repliği internete aktaracağı aklıma gelmezdi şansımı denedim ve senin sayfandayım .. Anlayana harika bir film .. sanatsal ve psikolojik bir film .. action filmi gibi izlersen tabi bişi anlamazsın sıkılırsın ..

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Adsız,

    Söylediğine kendin inandın mı allah aşkına? Action filmi gibi izlersem bişi anlamazmışım, sıkılırmışım. Filmler kaç türlü izleniyor? Mesela futbol maçı gibi izlersem sevebileceğim filmler hangileri?

    Söylediğim şey o kadar basit ki... Filmi beğenmedim, çünkü Zeynep'in o hale nasıl geldiği anlatılmıyordu. Filmi beğenmedim, çünkü Zeynep karakterinin hikayesi yoktu filmde. Ali'nin geçmişi, dayısı, arkadaşları filmde varken, Zeynep'in geçmişi, ailesi, akrabaları falan yoktu. Film sanatsal mıydı bilmiyorum ama bu yüzden psikolojik olmadığı kesin bence :)

    YanıtlaSil
  12. Harika Bir Film , En Sevdiğim Replik Tesekkürler .

    YanıtlaSil
  13. BENDEDE BIR ZEYNEP OLAYI VAR AMA GERCEK SIRADISI DEGIL

    YanıtlaSil