13 Kasım 2008 Perşembe

Grup Gündoğarken : Gel İstersen

Tutkular kelepçe gibidir yüreğine,
Sakın vurma özgür ol sen de.
Kendini yalnız duy, başkası olmasın
Ne eksiğin, ne de parçan.

Ahh ne çok söylemek isterdim sizlere, tutkularınız ve size olan tutkular sizi mahkum ediyor diye, olayı basitleştiriyorsunuz diye. Tutku ilkel birseydir, taklit etmek kolaydır. Tutkunun öznesi, nesnesini dinlemez, edilgenleştirir. One man showdur tutku, nesne etkilemez. Tutku paylaşmaz, tutku danışmaz. Tutku emreder, dayatır. Tutkunun ahlakı yoktur. Bir şeyi doğru olduğu için yapmaz, yapılabilir olduğu için yapar. Tutku kişiliksizdir, dinamikleri öznesindedir. O yüzden kendi kendine başlar, kendi kendine biter. Başladığında nesnesi şaşırır, noluyoruz ya olur, tutkunun öznesi terslendikçe hoyratlaşır, daha da ilkelleşir. Tutku nesnesini ele geçirdiğinde, yüreğine taktığında kelepçesini, öznesini medenileştirir, nesnesini mahkumlaştırır. O zaman roller değişir. Nesne özne olur, özne nesne olur. İşte o zaman eski özne yeni nesne çeker gider. Edilgenlik ona göre değildir çünkü. Ve gittiğinde, eski nesne yeni özne şarj ettiği tutku pillerini nesneye deşarj edemez, kendine verir tüm elektriğini. Yanar bedeni acıyla, kül olur. Küllerinden doğar bazen yeniden, ama yandığını unutmaz.

Kazanovaları, Don Juan’ları, basit tutku taklitçilerini baştacı edenlerin başları yanar. Tutku eroindir, bağımlılık yapar. Bir kere nesnesi olan, hep onu arar, özgürlüğünü ebediyen yitirir.

Gel istersen, gelme yahut da
Zaten yapacak çok az şey var
Hadi ya gel, ya gelme.

Sevmek zordur. Özgür bırakır nesnesini. Nesnesini baştacı yapar, etkinleştirir onu. Edilgen olan öznedir. İstersen gel der, yahut da gelme. Sevgi ahlaklıdır, sevgi insanidir. Taklit etmesi zordur. Sevgi karakterlidir, özgür irade ister, özgür irade sunar. Sevgi kendinden vazgeçmektir, kendini yoksaymaktır. Ama kendinden vazgeçerken, ahlakından vazgeçmez. Bu nedenle kutsaldır sevgi. Doğru bildiğini yapar, kar-zarar hesapları yapmaz.

Tutku eroindir, sevgi su. Tutku şeytanidir, sevgi ilahi. Tutku aktiftir, sevgi pasif. Tutku emirdir, sevgi rica. Tutku tutsaklıktır, sevgi özgürlük. Tutku tahakkümdür, sevgi paylaşım. Tutku yıkıcıdır, sevgi yapıcı. Tutku bir gecelik ilişkidir, sevgi uzun süreli bir evlilik. Tutku yakar, sevgi onarır. En nihayetinde tutku tutar, sevgi sever.

İnsanın amacı sevmektir.
Güzelinden yaşamak doğruca.
Tad almak dünyadan
Yaşanan kısacık ömürlerimiz ansızın bitmeden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder