19 Ağustos 2009 Çarşamba

Hasan Cihat Örter vs. Erkan Oğur

Hasan Cihat Örter'i ilk dinlediğimde sanırım yıl 1995 idi. TRT'de bir televizyon programında klasik gitarı aldı eline ve fazlasıyla armonik bir şekilde Çökertme çaldı. Müzikteki kulak alışkanlığım "bir ölçü la minor çalınır ardından da mi majore geçilir, orada da bir ölçü kalınır fa major basılır, bir ölçü sonra da mi major çalınır" faslını daha biraz geçmişti. İşte Bülent Ortaçgil çok fazla akor basardı, bunu bilirdim, MFÖ şarkıları kolay çalınır, Grup Gündoğarken si7li kalıplar kullanır gibi şeyler bilirdim. Bu abim neredeyse türkünün her notası için ona uygun şahane bir akor basarak çalınca böyle bakakaldım televizyona. Adam bir yandan akor basıyor bir yandan melodiyi fazlasıyla hissettiriyordu. Herif tek gitardan piano gibi performans alıyordu. Değişik bir tipti, tuhaf şeyler anlatıyordu. Sonra Modern Folk Üçlüsünde bir dönem Doğan Canku'nun yerini aldı. Doğan Canku'nun o sıralar transandantal meditasyondan başını kaldırıp gitar çalacak hali yoktu. Sonra enstrümental albümler yayınlamaya başladı. Reformation içindeki parçalar pek çok programın jenerik müziği oldu. Sonraki albümleri çok iyi değildi, tutmadı. Zaman zaman çıktığı televizyon programları dışında sesini soluğunu duyamaz oldum.

Aynı 1995'te Erkan Oğur "Fırat'ın suyu akar serindir" türküsünü Eşkıya filmine sokmuştu. Bülent Ortaçgil dinleyenler dışında neredeyse kimsenin hakkında birşey bilmediği adam ATV Ana Haber'e çıktı. Oysa o yıllarda yapılan pop müzik albümlerinin çoğunun kaydında gitar çalmışlığı vardı. Bülent Ortaçgil'in en has adamıydı. Şehir efsanesi sandığım bir rivayete gore perdesiz klasik gitarı icat etmişti. E-bow denen bir cihazla gitardan ney sesine benzer sesler çıkartabildiği konuşuluyordu. Sonradan öğrendim ki, adam 80'li yıllardan beri bu e-bow denen aleti çalarmış. Hatta youtubeda çok eski bir TRT kaydı var ki, Bülent Ortaçgil ile birlikte e-bow çalıyorlar, ikisi de feci gençler. Bir yıl sonra Erkan Oğur Bir Ömürlük Misafir albümünü yayınladı. Ben aynı yıl kendisini Ankara Saklıkent'te bir Bülent Ortaçgil konserinde e-bow çalarken canlı izledim. Çok sakin bir adamdı, yoksa cool mu demeli. Gitarı sakız çiğner gibi çalıyordu, gitar çalarak denizde yüz desen belki de yüzerdi. Bir Ömürlük Misafir klasik tabirle bir sentez albümdü. Batı sazlarıyla Anadolu müziği çalınıyordu. Tam flamenkodan tasavvufa gösterilerinin patladığı yıllardı. Bir kaç yıl sonra Erkan Oğur sakız çiğner gibi çaldığı gitarı bir köşeye bırakıp kopuz çalmaya başladı dediler. Cengiz Aytmatov romanları okumamış olsam kopuz ne lan derdim o sıralar. Sonra Erkan Oğur'un Aşık Daimi gibi, Kul Nesimi gibi, Pir Sultan Abdal gibi, Aşık Harabi gibi, Aşık Veysel gibi, Şah Hatayi gibi Anadolu felsefesinin temsilcilerinin çok eski türkülerinin en yalın halleriyle çalındığı albümleri çıkmaya başladı. Önce Erdal Erzincan, sonra İsmail Hakkı Demircioğlu gibi derleme çalışmaları yapmış bağlama virtüözleriyle çalıştı. Halen de İsmail Hakkı Demircioğlu ile çalışmaktadır.

Hasan Cihat gösterişlidir, kibirlidir, komplekslidir. Erkan Oğur ise duygulu, bilge, sakin adamdır. Erkan oğur'un 30 sene önce deneyip şimdilerde nadiren lazım olduğunda kullandığı e-bow ile Hasan Cihat hala şov peşindedir. Erkan Oğur'un derdi aşık geleneğini sürdürmek ve köklerine gitmekken, (kendisinin çocukluğu Elazığ'da geçmiştir ve en çok o yörenin türküleriyle ilgilenmektedir.) Hasan Cihat'ın derdi Türk müziğini kullanarak dünyaca ünlü bir gitar virtüözü olmaktır. Erkan Oğur, Hasan Cihat'ın ulaşmak istediği mertebeye 15 sene önce ulaşıp, işin sırrının şov olmadığını anlamış adamdır.

Bu hafta içinde Hasan Cihat'ı Soner Olgun'un, Erkan Oğur'u ise Volkan Konak'ın programında izledim. Tavırları o kadar farklıydı ki. Erkan Oğur denizdeki su damlası olduğunun bilincindeydi sanki de, Hasan Cihat hala bak bende hem tuz var, hem su var, ne kadar acaip değil mi havalarındaydı.

8 yorum:

  1. merhaba..
    hakkımdaki bütün bu yazılanlar, yalan yanlış yazılar, ...kompleklsi bir ruhun; gene hayatı mücadele ve başarılarla geçmiş bir sanatçıya attığı iftiralardır..bu yüzden bizim cennet ülkemizde bir çok değer maalesef harcanmış, heba olmuştur..bu terbiyesiz ve gereksiz yazıyı esefle kınıyorum..gerçek sanatçıları birbirleriyle mukayese edeceğinize, ülkemizde yaşanan müzik yozlaşmaı ile uğraşın "yüreğiniz yetiyorsa" düzelmeniz ve hakkaniyetli olmanız umut ve dualarımla.
    www.hasancihatorter.com.tr

    YanıtlaSil
  2. BENİ BİR DE ERKAN'A SORUN....!!!!bakalım ne diyecek?

    HASAN CİHAT ÖRTER

    YanıtlaSil
  3. Evet yazı oldukça üzücü olmuş. Kimsenin haddi değildir Erkan OĞUR gibi her yönüyle gerçek bir sanatçıyı, gerçek bir virtüözü, gerçek bir kompozitörü gerçek bir 21. yüzyıl ozanını, gerçek bir beyefendiyi (saymakla bitmeyecek) iyi bir gitarist olan Hasan Cihat ÖRTER gibi bir sanatçı ile böylesine üzücü bir yazıda anlatmaya çalışmak.Ayrıca Erkan OĞUR bir mucittir, bir deryadır. Haddim olmasa gerek ama yinede tek eleştireceğim yanı mutlaka onun müziğini eserlerinin armonik analizini ve perdesiz gitarı her yönüyle anlatan bir pedagojik materyali bizlere henüz bırakmamış olmasıdır.Onun yazdığı eserler Müzik eğitimi veren bütün kurumlarda pedagojik materyal olarak kullanılmalıdır. Eşsiz müziğini yazılı olarakta bizlerle mutlaka paylaşmalıdır. Örneğin bir Eric CLAPTON denildiğinde orkestrasyon düzenlemelerinden tutun yazdığı eserlerin birçoğunu tüm dünya ile paylaşmıştır ve bu oldukçada büyük bir erdemliktir ve gerçek biliminde mutlak gerekliliğidir. Ben Erkan OĞUR'un sanatçı kişiliğinin yanında aynı zamanda bir müzik bilimcisi olduğunada inanıyorum. Budüşüncemi bu yazıyı okuyacak tüm insanlar ile paylaşmak istedim. Sonuçta Hasan Cihat ÖRTER'de kendini bu ülkede duyurabilmiş bir gitaristtir.Kötü bir gitarist olduğunu asla söyleyemem.Bir çok gitaristle kıyaslandığında en azından kendini duyurabilmiştir.Hrkese saygılar....

    YanıtlaSil
  4. Bu yazıyı yazan adsızı lanetliyorum..

    YanıtlaSil
  5. Üdtad,Dr. Hasan Cihat Örter'in dehasını yanında, Erkan Oğur gibi, pıpsısrık, sönük bir şahsiyetin esamesi okunmaz..Üstad Hasan Cihat Örter Uluslararası müzik katologlarına girmiş, binlerce ödül sahibi, devrimci bir filozof, müzik dehasıdır...Haddini bilmezler lütfen Üsyadınızım arkasından yazmasın!!...Teşekkürler
    Yönetim.

    YanıtlaSil
  6. ÜSTAD DR. HASAN CİHAT ÖRTER (uluslararası müzik sanatçısı,,besteci,aranjör, söz yazarı, yazar, şair, müzikolog, ...
    -gitarı konuşturan adam- batıya batıyı değil, bizi anlatan adam-batıyı kendi silahıyla vuran adam)...
    üstadlık vasıflarını fazlasıyla haketmiş bir sanat adamı , bir müzik dehası üstad dr.hasan cihat örter.. elbette ki erkan oğur ile asla aynı kefeye konamayacak kadar bir dünya şaheseridir. bir müzik dehasıdır hasan cihat örter... çok boş yorumlar yapılmış üstad ile ilgili.. ve hasan cihat örter'in doğduğu günden bugüne yarım asırlık sanat yolculuğunu ve 3000'e yakın beste ve 3000'i aşkın duvarlara sığmayan ödüllerini haklı başarılarını idrak edemeden yapılan yorumlar elbette müzik adına üzücü bir kayıptır..
    söylenecek çook sözüm var...! üstad dr. hasan cihat örter o başlı başına bir başyapıt!.. hayata geçirdiği eserlerinin üniversitelerde sümen altı edildiğini bileniniz var mı peki aranızda ha?.. neden acaba sümen altı edildi bir çok eseri üniversitelerde? gidin üstadın müzeye çevrilen evinde araştırın sorun inceleyin. algılayın!.. eminim ki o yüce yürekli üstadın , kapısı dosta da açıktır düşmanlık edene de.. YİĞİDİ ÖLDÜRÜN AMA HAKKINI YEMEYİN DOSTLAR..!

    YanıtlaSil
  7. vallaa, h.cihat örter'in programlarını bir yaz boyu izlemiştim (yıllar önce), yanlış hatırlamıyorsam Samanyolu TV'deydi. Şahane gitar çalıyordu, ama bütün programlarını kendini övmekle geçiriyordu. Konuşmasa da gitar çalsa diye geçiriyordum içimden. Yukarıdaki yorumu yazan gerçekten kendisi mi? Pek ihtimal vermiyorum, ama eğer öyleyse, bu bile nasıl bir kişiliği olduğunu ortaya koyar. Bi de, hasan cihat örter'i birtakım internet timleri korumaya mı almış ne?

    Birkaç yıl önce Erkan Oğur konserine gittim ve büyülendim. Üstelik adamın seyircilerden gördüğü hürmete karşılık takındığı olgun tavır ve tek bir yerde sesi çatladı diye seyirciden özür dileyecek kadar yüce gönüllülük göstermesi beni çok etkiledi.

    YanıtlaSil
  8. Hehehe, aklima Hasan Cihat Orter ile yasadigim bir MSN Canli Sohbet anisi geldi bak simdi. 6-7 yil evvel, bir odev icin birseyler arastirirken (o zamanlar hic tanimadigim) H. C. Orter kendi web sitesini onermisti bir forumda, ne alakaysa... Neyse web sitesine girdim, msn adresini vermis ekleyin konusalim diye. Dedim herhalde unlu bi sanatci, ekleyeyim de belki arkadas fln oluruz. Ama oyle olmadi, bir iki konusmamizdan sonra kendimizi karsilikli kufurler ederken bulduk. Bu sahsiyet en sonunda demesin mi erkeksen benim muzigimi yuzume karsi da elestir diye (ne var yani begenmedim yaptigi isi), kamera actik. Bir de ne goreyim, elinde bir tabanca, kameraya tutmus, "olum seni bulup kafana sikacam" fln demez mi... Artik nasil kil ettiysem :):) neyse H.C.O benim icin rap atismasi yapan zencilerden daha asagidadir...
    Ufuk-Hollanda

    YanıtlaSil