8 Temmuz 2008 Salı

Sigara Dumanı Altında Gazete Haberleri

"Bağımlılık için bir sigara yeter.

Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırmaya göre sigara tiryakiliği için bir sigara yeterli. 96 bin genç üzerinde gerçekleştirilen araştırma, gençlerin bir kez sigara içtikten sonra, yeniden sigara isteyip istememesi üzerine yapıldı. Sonuca göre yüzde 10’u iki gün, yüzde 25’i ise bir ay içinde tekrar sigara içmeyi düşündü."

Evet bu sabah okuduğum haber aynen bu. Alev Alatlı’nın meşhur bir hikayesi vardı Or’da Kimse Var mı serisinde. “Turgut Reis 21 Ağustos 1565’te Nice’de karaya çıktı.” diyen adamın ben nesini düzelteyim diyordu Günay Rodoplu. Turgut Reis değil, Barbaros Hayrettin. 21 Ağustos değil, 21 Temmuz.1565 değil, 1543. Nice değil, Marsilya.

Aynen bu haber de bende bu şok hareketini yarattı. Bağımlılık için bir sigaranın yetip yetmediğini araştırmak için Yeni Zelanda’da bilim adamları daha önce hiç sigara içmemiş 96,000 genç bulmuşlar, onlara birer tane sigara içirmişler. Sonra da canın sigara istiyor mu diye hergün sormuşlar gençlere. 9,600 kişi 2 gün içerisinde, 24,000 kişi de bir ay içinde tekrar sigara istedik demişler.

Birincisi 96,000 kişinin %35’i için bu durumu geçerliyse “bağımlılık için bir sigara yeter” başlığı biraz fazla iddialı değil mi ? Bir sigaranın yetmediği %65'e noldu ?

Kardeşim sen manyak mısın 96,000 tane hiç sigara içmemiş adama sigara içiriyorsun. Neden içiriyor ? Hipotezini doğrulatmak için. Ne bu hipotez ? “Sigara bağımlılığı çok tehilkelidir hatta bir sigara bile bağımlılık için yeterli olabilir.” Senin böyle bir hipotezin var da ey bilim adamı, bu hipotezin doğruluğuna da inanıyorsun o zaman sen nasıl daha önce hiç sigara içmemiş 96,000 kişiye sigara içirtirsin ya. Ya hipotezin gerçekten doğruysa napacaksın ? Yazık değil mi o kadar adama ?

Ayrıca böyle bir araştırmaya nasıl güvenebilirsin ey bilim adamı ? Mesela bu araştırma Türkiye’de yapılmış olsaydı. Bedava sigara verildiğini duyan binlerce genç biz daha hiç sigara içmedik diye sana koşarlardı. Bir daha beleş sigara verirsin belki diye de canlarının sigara istediğini söylerlerdi. Yeni Zelanda’dakiler çok mu dürüst ahlaklı çocuklar ?

Hem neden Yeni Zelanda ? Sıkıyorsa yapsana bunu bir Avrupa Birliği ülkesinde. Bak bakalım başına neler gelecek ey bilim adamı.

Evet ya bu haber bir asparagastır, ya da bu bilim adamı manyaktır. Haber asparagassa bu sefer gazateye sallayacağım izninle blog kardeşim. Ama şimdi değil, daha sonra…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder